Cranio-Sacraal therapie

Wat is Cranio-sacraal therapie?

DSC01872Cranio-sacraal therapie is vanuit een zeer ontspannen toestand je eigen lichaam her ontdekken. Het heeft als doel de belastbaarheid van lichaam en geest te vergroten. Als je heel ontspannen en stil bent, even geen gedachten hebt, verschuift je aandacht naar wat je op dat moment waarneemt. Alleen waarnemen, zonder oordeel, want het is even stil in je hoofd. Dit is een heerlijke energie genererende situatie, want alle energie die vrijkomt door het ‘niet denken’, is nu beschikbaar voor de genezende en regulerende vermogens van jouw lichaam (o.a. immuunsysteem en hormonaal stelsel). Deze innerlijke stilte herinnert je wie je werkelijk bent.
Zo kun je jouw lichaam waarnemen en, door wat er zich dan aandient, achterkomen wat jouw lichaam nodig heeft of juist niet nodig heeft om weer optimaal te kunnen functioneren.
Je wordt je meer bewust van je lichaam en het geestelijke bewustzijn verdiept zich.

Hoe werkt het?

Een cranio-sacraal therapeut werkt met het cranio-sacraal ritme (meer weten over dit ritme? klik op de link onderaan deze pagina) en met het bindweefsel van het lichaam. Door een zachte respectvolle aanraking met de handen op verschillende plaatsen van het lichaam maakt de behandelaar contact via het cranio-sacraal ritme van de cliënt met het hele bindweefselsysteem. Zo kunnen blokkades worden opgespoord; een ongeluk of trauma kan een ‘indruk’ achterlaten in het lichaam en een blokkade vormen. Als blokkades zich opheffen komt er weer ruimte. Deze ruimte kan ons functioneren en welbevinden positief beïnvloeden omdat we met meer ruimte ons authentieke potentieel kunnen benutten. We worden meer  ‘heel’.  Ons bewustzijn verdiept zich.

Bij cranio-sacraal therapie worden niet alleen de ziektesymptomen op zich behandeld maar vindt behandeling plaats van de hele mens. De behandelaar schenkt niet alleen aandacht aan de klachten, maar ook aan de mogelijke oorzaken ervan. Deze oorzaken kunnen van puur fysieke aard zijn, maar ook van psychische aard of een combinatie hiervan. Om deze reden is het dan ook niet mogelijk om een standaardbehandeling voor een bepaalde klacht te geven. Tijdens een sessie komt datgene naar boven wat gezien/behandelt wil/kan worden.

Soms is het wenselijk om met de gevolgen van een klacht of trauma in gesprek te gaan. Dit wordt SER (somato emotional release) genoemd.
Tijdens een sessie zijn we niet op zoek naar tekortkomingen maar gaat het om het vinden van je mogelijkheden en je kracht.
We zijn zoveel mooier en krachtiger dan we durven dromen.
Cranio-sacraal therapie wijst je niet de weg maar helpt deze te vinden.

Je ligt geheel gekleed in makkelijk zittende kleding op een comfortabele behandeltafel.
De behandeling duurt ongeveer 1 a 1.15 uur.

Voor wie?

Cranio-sacraal therapie is geschikt voor alle leeftijden.

De behandelingen kunnen effectief zijn bij o.a. de volgende klachten:

-Hoofdpijnen
-Nek- en schouderklachten
-Slaapproblemen
-Maag-darm problemen
-Kaakproblemen (spanningen in het kaakgewricht)
-Menstruatieklachten
-Vermoeidheid
-Lusteloosheid
-Concentratieproblemen
-Stressklachten
-RSI klachten
-Burn out
-Onrust
-Depressie
-Baby’s die veel huilen (o.a. darmkrampjes)
-Lichamelijke pijn(en)
-Algehele malaise

Je kunt ook zonder klachten terecht voor een behandeling. De behandeling werkt altijd zeer ontspannend en bewustzijn verdiepend.

Wil je meer weten over cranio-sacraal therapie?